Turkse simit
Heerlijke Turkse sesambagels zoals je ze van de bakker kent, maar dan glutenvrij!
Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Bereidingstijd
20
Baktijd
12-15 minuten
Aantal
5 stuks
rijstijd
60 minuten
Recipe by Ouafae
Benodigdheden
210 gram bruiswater
50 gram heet water
50 gram zonnebloemolie
7 gram gist
8 gram suiker
325 gram schär brötmix
2 gram psylliumvezels (1 theelepel)
1 ei maat M
4 gram zout (1 volle theelepel)
Extra nodig
Standmixer + vlinderhaak
sesamzaad
3 eetlepels pekmez (druivensiroop)
2 eetlepels water
Bereidingswijze
- Meng het water met elkaar, samen moet het lauwwarm zijn.
- Roer de gist en suiker erdoor en laat 5 minuten staan zodat de gist kan activeren.
- Voeg dan het meel, psyllium, zout, ei en het zout toe. En mix goed samen.
- Schraap na 30 seconden de zijkanten goed mee en mix daarna op hoogste stand voor 7 a 10 minuten.
- Schraap de zijkanten naar het midden en laat afgedekt rijzen voor 45 minuten.
- Bestrooi het werkvlak met wat gv meel of rijstmeel en stort het deeg. Verdeel in 5 bollen.
- Snijd elk bol door het midden zodat je 2 stukken heb en rol elk stuk uit tot een slang van 40 cm. Draai 2 deegslangen om elkaar heen zodat je een spiraal krijgt en druk de uiteinden bij elkaar.
- Leg verspreid op een bakplaat bekleed met bakpapier. Er kunnen er 3 op 1 bakplaat.
- Meng de pekmez met het water en kwast de simit in. Bestrooi royaal met sesamzaad en laat 10-15 minuten rijzen.
- Verwarm de oven ondertussen op 250 C met onderin de oven een braadslede. Kook 300 ml water.
- Schuif de simit in de oven en giet het water in de braadslede. Bak voor 2 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 220 C en bak nog eens circa 10 min tot de simit goudbruin is.
- Laat afkoelen op een rooster. Herhaal het proces bij de 2de bakplaat.
- De simit is goed in te vriezen. Bak half af en vries ze na het afkoelen in. Bak verder af bij consumptie